matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
radek9726:
4x
2
+4
x
2
−2x+1
:
=0
4x+4
5x
2
−5
15 kwi 18:09
M:
30 cze 06:37
Krzysiek Z:
Zalożenie 4x+4≠0 x≠−1 5x
2
−5≠0 5(x
2
−1)≠0 x≠−1 lub x≠1 U{4x
2
+4}[
5x
2
−5
{4x+4}*
=0
x
2
−2x+1
Założenie x
2
−2x+1=(x−1)
2
≠0 x≠1
4(x
2
+1)
5(x
2
−1)
*
=0
4(x+1)
(x−1)
2
x
2
+1
5(x−1)(x+1)
*
=0
x+1
(x−1)
2
5(x
2
+1)
=0
x−1
5(x
2
+1)=0 Brak rozwiązań w liczbach ℛ
30 cze 12:03
Krzysiek Z:
https://www.youtube.com/watch?v=kil-antei9I
1 lip 14:50