Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(1,-4) i B(2,-1). Sprawdź czy punk
Yszty: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(1,−4) i B(2,−1). Sprawdź czy punkt C (3,3) także
należy do wykresu funkcji.
Trochę starałem się zrobić, nie mam pojęcia czy dobrze.
y=ax+b
−4=a+b
−1=2a+b
8=−2a−2b
−1=2a+b
7=−b
b=7
a =11
wzór funkcji y=11x+7
To jest dobrze?
I teraz wychodziłoby dla punktu C 3=11*3 + 7 Więc niby nie należy, ale średnio mi wychodzą te
zadania i jestem prawie pewien że coś policzyłem źle, ktoś podpowie?
15 kwi 18:08
Janek191:
Źle
15 kwi 18:14
Tadeusz:

najłatwiej sprawdzić na współczynnikach kierunkowych tzn.
| | −1+4 | |
− współczynnik kier prostej przez A i B a1= |
| =3 |
| | 2−1 | |
| | 3+1 | |
− współczynnik kier prostej przez B i C a2= |
| =4 |
| | 3−2 | |
15 kwi 18:18