matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
ziom:
Korzystając z indukcji matematycznej udowodnić: n ∑ U{1}{
√
i
≥
√
n
i=1 1. n = 1
1
L =
= 1
√
n
P = 1 2. n = k, k ≥ 0
1
1
1
1 +
+
+ ... +
≥
√
k
2
4
√
k
3. n = k + 1
1
1
1
1
1 +
+
+ ... +
+
≥
√
k + 1
2
4
√
k
√
k + 1
1
√
k
+
≥
√
k + 1
√
k + 1
√
k
(
√
k + 1
)
1
√
k
+ 1
+
=
√
k + 1
√
k + 1
√
k + 1
i w tym 3 punkcie lewa z prawo stroną chyba się nie zgadza?
15 kwi 18:03
ziom:
n
1
∑
≥
√
n
√
i
i=1
15 kwi 18:06
ziom:
nikt nie jest w stanie pomóc ?
15 kwi 18:49
ziom:
?
15 kwi 20:25
pinokio:
?
15 kwi 23:44