Oprocentowanie proste
Kaol11122: Proszę o zrobienie jak najwiekszej ilosci zadan.
Nie zalezy mi na przepisaniu odpowiedzi ale nazrozumieniu tego o co tu chodzi.
Prosze o rozwiazania.
1. Stopa procentowa wynosi 5%. Oblicz odsetki od kwoty 4 000 zł za okres
a) od 15.06.2013 do 17.09.2013,
b) od 16.11.2012 do 25.02.2013,
c) od 20.10.2011 do 23.04.2013.
Zastosuj zasadę oprocentowania prostego. Uwzględnij różne sposoby liczenia czasu w matematyce
finansowej.
2. Stopa procentowa wynosi 5,5%. Oblicz odsetki od kwoty 5 000 zł za okres
a) 10.03.2013 do 19.09.2013,
b) 06.10.2012 do 15.05.2013,
c) 12.11.2011 do 04.03.2013.
Zastosuj zasadę oprocentowania prostego. Uwzględnij różne sposoby liczenia czasu w matematyce
finansowej.
3. Stopa oprocentowania lokat wynosi 4%. Na jak długo musimy ulokować kwotę 10 000 zł, aby: a)
otrzymać 18 000 zł,
b) podwoić kwotę. Czy wynik w b) zależy od wysokości kwoty początkowej?
4. Przy jakiej stopie procentowej kapitał K podwoi swoją wartość po 10 latach? Czy wynik zależy
od wysokości kwoty
początkowej?
5. W ciągu półtorej roku oprocentowanie pożyczki zmieniało się trzykrotnie i wynosiło w
poszczególnych miesiącach:
15% w VII – X 2012, 16% w XI 2012 – III 2013, 17% w IV – VI 2013, 18% w VII – XII 2013.
a) Jaka była w rozważanym okresie przeciętna stopa procentowa?
b) Jakie odsetki zapłacimy za pożyczkę w wysokości 100 000 zł zaciągnięty na ten okres?
6. W 2012 r. oprocentowanie kredytu wynosiło: w I i II kwartale 20%, w III kwartale 19%, a w IV
kwartale 18%.
a) Jaka była w ciągu tego roku przeciętna stopa procentowa?
b) Jakie odsetki zapłacono za ten rok od kredytu w wysokości 3 000 zł?
7. W pewnym banku oprocentowanie lokat wynosiło: w styczniu i lutym 6,0%, w marcu 5,5%, w
kwietniu, maju i czerwcu
5,0%.
a) Jaka była w ciągu tego półrocza przeciętna stopa procentowa?
b) Jakie odsetki naliczono za to półrocze od lokaty w wysokości 2 500 zł?
8. W pewnym banku oprocentowanie lokat zmniejszało się dwukrotnie w ciągu roku: 1 maja z 5,5%
do 5,0% i 1 października
z 5,0% do 4,8%.
a) Jaka była przeciętna stopa oprocentowania lokat?
b) Ile odsetek otrzyma klient, który w rozważanym roku dokonał wpłat:
800 zł na początku roku,
600 zł na początku drugiego kwartału,
500 zł na początku drugiego półrocza.
9. W pewnym banku oprocentowanie lokat zmniejszało się dwukrotnie w ciągu roku: 1 kwietnia z
5,8% do 5,2% i 1 września z
5,2% do 4,7%.
a) Jaka była przeciętna stopa oprocentowania lokat?
b) Ile odsetek otrzyma klient, który w rozważanym roku dokonał wpłat:
900 zł na początku roku,
500 zł na początku drugiego kwartału,
800 zł na początku drugiego półrocza.
10. Oblicz wysokość spłaty pożyczki 8 000 zł otrzymanej na 3 miesiące, jeśli opłata za pożyczkę
będzie obliczona jako
odsetki płatne
a) z dołu przy stopie i = 18%,
b) z góry przy stopie d = 16%.
Przy jakim terminie spłaty pożyczki oba warianty byłyby równoważne, a przy jakim odsetki płatne
z góry byłby korzystniejsze
dla dłużnika?
11. Oblicz wysokość spłaty pożyczki 3 000 zł otrzymanej na 6 miesięcy, jeśli opłata za pożyczkę
będzie obliczona jako
odsetki płatne
a) z dołu przy stopie i = 20%,
b) z góry przy stopie d = 18%.
Przy jakim terminie spłaty pożyczki oba warianty byłyby równoważne, a przy jakim odsetki płatne
z dołu byłby korzystniejsze
dla dłużnika?
12. W dniu 05.03.12 pan X otrzymał pożyczkę 9 400 zł podpisując weksel o nominale 10 000 zł z
terminem wykupu 14.07.12.
a) Oblicz stopę dyskontową dla tej transakcji.
b) Oblicz stopę oprocentowania kredytu w wysokości 9 400 zł otrzymanego na ten sam okres
równoważną otrzymanej stopie
dyskontowej.
13. W dniu 15.04.12 pan X otrzymał pożyczkę 7 200 zł podpisując weksel o nominale 8 000 zł z
terminem wykupu 07.11.12.
a) Oblicz stopę dyskontową dla tej transakcji.
b) Oblicz stopę oprocentowania kredytu w wysokości 7 200 zł otrzymanego na ten sam okres
równoważną otrzymanej stopie
dyskontowej.
15 kwi 17:59