Problemy z Geometrią
Mateusz:
Dzień Dobry

Bardzo bym prosił aby ktoś mi wyjaśnił jak robi poniższe zadania ponieważ mam z
nimi problem i tego nie rozumiem. Z góry bardzo dziękuję

Geometria
1. suma miar kata wpisanego i srodkowego opartych na tym samum luku wynosi 180stopni.
Oblicz kąt środkowy .
2. narysowana prosta jest stycznia do okręgu. kąt alfa ma 62stopnie. oblicz kąt beta.
3. oblicz ilość przekatnych wychodzących z jednego wierzchołka. suma miar kątów wynosi
720stopni.
4 odległość środka okręgu od cieciwy 8 dm wynosi 5 dm. oblicz promień okręgu.
5. oblicz pole figury powstałej po wycięciu z koła kwadratu o bokach 4 wpisanego w koło.
15 kwi 17:33
Janek191:
z.1
α + β = α + 2α = 3α = 180o ⇒ α = 60o
oraz β = 2 α = 2*60o = 120o
=========================
15 kwi 17:36
Mateusz: czyli zawsze dzielimy całą sumę przez 3 na przykładzie 150stopni alfa= 50 i później to pomnożyć
przez 2 u etedy nam wyjdzie kąt środkowy 100stopni dobrze myślę ?
15 kwi 17:46
teusz: Jeżeli dobrze rozumuję to w zadaniu nr2 należy pamiętać że promień okręgu poprowadziny do
prostej stycznej jest do niej prostopadły, więc
α=62°
β=90°−62°
β=28°
15 kwi 17:49
Benny:
15 kwi 17:50
Janek191:
jeżeli α + β = 150o ⇒ 3 α = 150o ⇒ α = 50o
Wtedy β = 2α = 2*50o = 100o
15 kwi 17:52
Mateusz: Dzięki Janek i Teusz pomogliscie z tymi dwoma
15 kwi 17:54
Mateusz: Prosił bym jeszcze kogoś dobrego to zad. 3,4,5

będę wdzięczny
15 kwi 17:56
Janek191:
z.3
( n − 2)*180o = 720o
n − ilość wierzchołków wielokąta
15 kwi 18:02
Mateusz: czyli 720stopni ÷ 180 =4
więc n−2=4
I będzie to 4 przekatne czy jeszcze 4+2=6
I wtedy n=6
15 kwi 18:06
Janek191:
n − 2 = 720 : 180 = 4 ⇒ n = 4 + 2 = 6
Przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka jest n − 3
czyli 3
15 kwi 18:09
Janek191:
| | n*( n −3) | |
Wszystkich przekątnych jest: |
| |
| | 2 | |
15 kwi 18:11
Mateusz: czyli wynik n=6 ÷ 2 i wyjdzie nam 3 i robimy tak z każdym tzn np jeśli mam n=8 ÷ 2 i liczba
przekątna wyjdzie 4 tak ?
15 kwi 18:14
Mateusz: przepraszam jeśli może piszę bez sensu jeśli chodzi o pytania ale staram się zrozumieć na
swój sposób
15 kwi 18:17
Janek191:

n = 6 − ilość wierzchołków ( mamy sześciokąt )
Z jednego wierzchołka wychodzi zawsze ( n − 3) przekątnych
Patrz rysunek. dla n = 6
15 kwi 18:22
Mateusz: Oki dziękuję już rozumie
15 kwi 18:28
Mateusz: jeszcze zadano 4 i 5 bym prosił kogoś
15 kwi 18:30
Mateusz: A przepraszam czy mógł byś mi napisać na przykładzie 900stopni.
15 kwi 18:54