matematyka
beataxyz: 1. Wykonaj działanie w wyrażeniu w(z).
w(z)= 3/x−5 + −1/x+2
2. znajdź dziedziny wyrażeń
a) 4x−1/5x−3
b) 5x2 / 4x2−x
c) 5x+1 / 9x2+36x+36
3.Rozwiąż równanie
2x+1/x+1 = 4x+2/5x−1
4.Dane jest wyrażenie w(z)= x2/x2−3x * x2−6x+9−1/x2
a) wyznacz dziedzinę wyrażenia w(z)
b) wykonaj podane działania
c) oblicz w(z)
5.Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym
an= 1/4+2 oblicz a6 i a9
6. Zbadaj czy ciąg an jest ciągiem arytmetycznym jeśli an=2n
15 kwi 17:15
Metis: 1) Dziedzina i wspólny mianownik.
2) Nie dzielimy przez zero, zatem mianownik nie może być równy...
3) Dziedzina i "na krzyż" ,albo wszystko na prawo i wspólny mianownik.
4) To samo co wyżej.
5) , 6)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1705.html
15 kwi 17:18
Metis: Nie dubluj postów.
Nie czekaj na gotowca.
15 kwi 17:53
beataxyz: to że rzucisz jakieś hasła nie znaczy że pomożesz w rozwiązaniu zadania, gdybym nie miała
problemu z rozwiązaniem ich to nie szukałabym pomocy na tych forach, ale widzę że tutaj nic
nie znajdę oprócz głupich docinek
15 kwi 17:59
5-latek: Panna maturzystka powinna rozrozniac pomoc od docinków .
Metis wcale CI nie docina bo od docinków to jestem ewentualnie ja lub daras i lepiej zebys na
niego nie trafila .
Poza tym w zadaniu 1 lub 4 gdzie masz zmienna z ze piszsesz W(z) ?
15 kwi 18:50