Funkcje wielu zmiennych
Magik: Miałem takie oto zadanie .Obliczyć pochodną cząstkową
f(x,y)=2xyln(x+y)
| df(x,y) | | 1 | |
| =3x [(y)`+ln(x+y)+y*[(ln(x+y)]`]=2x[ ln(x+y)+ |
| * (x)`+(y)`]= |
| dy | | x+y | |
Dlaczego to zly wynik?
15 kwi 16:58
Janek191:
| | 1 | |
f 'y (x,y) = 2x*ln(x + y) + 2xy* |
| |
| | x +y | |
15 kwi 17:04
Magik: Janek191 dlaczego tak?
15 kwi 17:18
Magik: No i oczywiście bardzoej przydatne byłoby mi ,gdzie robie błąd
15 kwi 17:20
Magik: "2x" wyłączam przed nawias i liczę pochodną.... ,dalej w nawiasie.... (x)`=0 zaś (y)`=1 −−−>
zabrakło tam jeszcze okrągłego nawiasu ( 0+1=1)czy nie?
15 kwi 17:24
Janek191:
Stosujemy wzór na pochodną iloczynu funkcji:
f(x, y) = ( 2 x y)* ln ( x + y)
| | 1 | |
f'y ( x, y) = 2x*ln( x + y) + 2x y* |
| *1 |
| | x + y | |
15 kwi 17:28
Magik: No tak,ale gdzie u mnie jest błąd? Przecież mogę wyłączyć "2x" przed nawias....
15 kwi 19:55
Magik: ?
16 kwi 00:31
Qulka: nie masz błędów merytorycznych tylko być może te głupoty to sam zapis
bo w jednym miejscu masz razy który zamienia się na plus i potem wraca na razy
zginął ci y i jeden nawias rozbiłeś na dwa zapominając wziąć go w większy nawias ale de facto
widzisz tam nawias
16 kwi 00:49
Qulka: i dwójka chwilami jest trójką
16 kwi 00:49
Magik: Qulka,no faktycznie ,troche chaosu jest ,ale tylko tu w zapisie ,bo sie spieszyłem i wiadomo
jak to sie piszę w Internecie a jak na kartce.Miejmy nadzieje,że dobrze zrobiłem (po
wymnożeniu nawiasu) z mojej odpowiedzi ,zmienieniu + na mnożenie wyjdzie wynik
prawidłowy,dzięki

!
16 kwi 19:40