Ostrosłup trójkatny Prawidłowy
Laczek:

Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trojkątnego jest rowne 9
√3 a wysokośc krawedzi bocznej
jest równa 4
√3. Oblicz objetośc i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Wiem jak zacząc p=9
√3
9
√3= a
2√3/4 i to razy 4
36
√3 = a
2 √3 / :
√3
a
2=36
a=6
i teraz tu jest moje pytanie : rysunek 1 czy rysunek 2 jest prawidłowy
15 kwi 16:42
Laczek: dalej wiem ze pitagorasem H mozemy obliczyc tylko nie wiem czy a jest 2/3 czy normalnie 1
15 kwi 16:43
Laczek:

Rysunek i moje pytanie czy czerwona linia to 2/3a
15 kwi 16:45
szare: tak, to 2/3 a
15 kwi 16:47
Laczek: czyli dalej tak 2/3 = 4 42 to 16
h2+2/32(42=16)=b2
h2+16=36
36−16=20
h=√20
15 kwi 16:49
Laczek: h=2P{5}
PP=9P{3}
V = 1/3 PP * H = 3P{3}*2P{5} = 6P{15}

<<< tak?

PB = 3*1/2*a*h = 3*3*2P{5} = 18P{5} << tak? ^^
i Koniec
15 kwi 16:54
szare: 4 √32 = 48
b2 − a2 = h2
48−16 = h2
32 = h2
h = 4 √2
15 kwi 16:55
szare: źle policzyłeś b2, więc policz jeszcze raz, poza tym jest dobrze
15 kwi 16:57
Laczek: racja moj bład
15 kwi 16:58