udowodnij podną tozsamość.Nie pamiętam tego wogóle i nie rozumie
gosia: a) (tgα2− sinα2)*ctgα2=sinα2
b) (1+cosα)(1−cosα)=sinα2
c) cos2α−sin2α=cos2α−sin2α
d) 1cosα−cosα=sinα*tgα
15 kwi 16:36
gosia:
15 kwi 21:18
Janek191:
| | sin2α | | cos2α | |
a) ( tg2α − sin2α)*ctg2 = ( |
| − sin2α)* |
| = |
| | cos2α | | sin2α | |
= 1 − cos
2 α = sin
2α
15 kwi 21:23
Janek191:
b) ( 1 + cos α)*( 1 − cos α) = 1 − cos2α = sin2α
Z wzoru ( a + b)*( a − b) = a2 − b2
15 kwi 21:25
Janek191:
Czy c) jest dobrze przepisane ?
15 kwi 21:26
Janek191:
| | 1 | | 1 | | cos2α | | 1 − cos2α | |
d) |
| − cos α = |
| − |
| = |
| = |
| | cos α | | cos α | | cos α | | cos α | |
| | sin2α | | sin α | |
= |
| = sin α* |
| = sin α*tg α |
| | cos α | | cos α | |
15 kwi 21:29