Geometria analityczna analiza matematyczna
lawenderr: Wyznacz wymiary prostokąta o maksymalnym polu powierzchni, którego dwa wierzchołki naleza do
osi OX , a dwa pozostale, o rzednych dodatnich, naleza do paraboli o rownaniu y=3 −
Oznaczylam wspolrzedne punktow:
| | 1 | | 1 | |
A(xa;0), B(xb;0), C(xc; 3− |
| xc2), D(xd; 3− |
| xd2). Po narysowaniu zauwazylam, ze |
| | 3 | | 3 | |
wspolrzedne punktow maja takie zaleznosci: xa=xc i xb=xd i yc=yd. Dalej probowalam wyrazic
pole tego prostokata z dlugosci AB i CD ale wychodza mi jakies sprzecznosci..