matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Julia:
Średnia wieku 3 osób jest równa 20 lat. Oblicz,ile osob w wieku 15 lat musialo dolaczyc do tej grupy , aby srednia wieku byla rowna 18 lat.
1 gru 21:57
Godzio:
x
=20
3
x+15y
=18
3+y
x=60 60+15y=54+18y 6=3y y=2
1 gru 22:08