trygonometria
aanka: Wyznacz największą wartość funkcji f(x)=3√3sin4x+2cos3x+3sin2x+4.
15 kwi 15:49
aanka:
15 kwi 22:32
ICSP: Czyli zadanie sprowadza się do wyznaczenia największej wartości funkcji :
g(x) = 3sin4x + 2cos3x + 3sin2x + 4
Myśl.
15 kwi 22:36
ICSP: max f(x) = 3√10
15 kwi 23:16
aanka: Na razie g(x) zapisałam w takiej postaci 3cos4x+2cos3x−9cos2x+10
15 kwi 23:26
ICSP: Podstawiając t = cosx , t ∊ [−1 , 1] dostajemy : g(t) = 3t4 + 2t3 − 9t2 + 10
i wystarczy znaleźć maksimum funkcji g(t) na przedziale [−1 , 1]. Polecam pochodna.
15 kwi 23:32
aanka: Dzięki za pomoc.
15 kwi 23:51