matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole
by:
W sześciokąt foremny o boku długości a wpisano okrąg, a w okrąg ten wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola sześciokąta do pola kwadratu. Ma wyjść pierwiastek z 3.
1 gru 21:53
by:
Pomóżcie, proszę!
1 gru 22:13
AROB:
pomogę
1 gru 23:35
AROB:
(przepraszam za niekwadratowy kwadrat)
a
√
3
r =
, d = x*
√
2
oraz d = 2r = a
√
3
2
a
√
3
a
√
6
Czyli x
√
2
= a
√
3
⇒ x =
=
√
2
2
P
s
z
a
2
√
3
6*
4
=
=
P
k
w
a
√
6
(
)
2
2
3a
2
√
3
4
=
*
=
√
3
2
6a
2
1 gru 23:57