styczna
lel: Dla jakiej wartości α, gdzie α∊(0,pi/2) prosta y =3x jest styczna do wykresu funkcji f(x) = x
2
f'(x
0) = 3
dalej nie mam pojęcia :C
15 kwi 14:22
lel: up
15 kwi 15:36
===:
15 kwi 16:06
Tadeusz:
1) Twoim sposobem policzysz punkt styczności a potem podstawiając współrzędne tego
punktu do równania funkcji kwadratowej policzysz cos2α i samo α
Licząc pochodną pamiętaj, że liczysz ja względem x
f'(x)=2x+1
f'(xo)=3 zatem 2xo+1=3 xo=2
do równania prostej i masz yo=6
Współrzędne punktu styczności do równania funkcji
6=22−2+4,5−cos2α ⇒ cos2α=1/2
w rozpatrywanym przedziale 2α=π/3 ⇒ α=π/6
15 kwi 16:18
Tadeusz:
2) Można przyrównać obie funkcje i poszukać kiedy mają 1punkt wspólny
x
2−x+4,5−cos2α=3x ⇒ x
2−4x+4,5−cos2α=0
Δ=

i przyrównujesz do 0
15 kwi 16:21