Zbiorem wartości funkcji
r3trw: Zbiorem wartości funkcji y=−2x2+12x+1 jest:
A. ( − NIESKOŃCZONOŚĆ ; 19>
B.( − NIESKOŃCZONOŚĆ ; 1>
C. R
D. <1 ; + NIESKOŃCZONOŚĆ)
Mam to deltą liczyć?
15 kwi 14:22
J:
niekoniecznie ... gałęzie skierowane w dół
| | b | |
Zw = (−∞,q> , gdzie q = f(p) i p = − |
| |
| | 2a | |
15 kwi 14:27
sasa: a= −2
b=12
c=1
Δ= 12
2−4*(−2)*1 = 144+8 = 152
15 kwi 14:31
sasa: Tylko dlaczego jest (−∞ ; 19>
Bo 19 to wiem bo tyle wynosi q
ale czemu −∞ to nie wiem...
15 kwi 14:32
J:
a < 0 ...gałęzie paraboli w dół
15 kwi 14:39
J:
15 kwi 14:40
sasa: Czyli jakby a>0 to parabola była by do góry, a np : (19 ;+
∞)
15 kwi 14:42