Rozwiąż równania
apple: Witam.
Mam do rozwiązania 2 przykłady. Jeden rozwiązałem, ale nie wiem czy dobrze.
A)
3x3−x2+6x−2=0
x2(3x−1)+2(3x−1)=0
(x2+2) (3x−1)=0
(x+√2) (x−√2) (−3−1)=
X=√2 LUB X=−√2 LUB X=1/3
B)
x/2x−1 − 2x−1/x = 0
15 kwi 14:22
===:
to nie w tym kościele dzwonią−
15 kwi 14:46
apple: Coś źle ?
15 kwi 14:47
===:
x2+2 nie daje pierwiastków
x2−2 możesz rozłożyć na (x+√2)(x−√2)
15 kwi 14:48
J:
x2+2 > 0 ( nierozkładalne w zbiorze R)
15 kwi 14:49
apple: Aa.. Czyli zmiana znaku z x2+2 na x2−2 i rozbić i będzie ok ?
15 kwi 14:51
J:
nie ... (x2+2)(3x−1) = 0 ⇔ 3x − 1 = 0
15 kwi 14:53
===:
a jakim prawem zmiana znaku

? matematyka to nie żonglerka −

Napisałem Ci wyraźnie z (x
2+2) pierwiastków nie ma bo x
2+2≠0
15 kwi 14:53
apple: A w przykładzie drugim ?
15 kwi 15:02
===:
a przykład drugi to zapisz porządnie ... na zgadywanki nie mam ochoty −
15 kwi 15:26
===:
jeśli to jest tak ....to Dziedzina
x≠0
2x−1≠0 ⇒ x≠1/2
Po tych założeniach możesz śmiało mnożyć obie strony przez x(2x−1)
Otrzymasz:
x
2−(2x−1)
2=0
−3x
2+4x−1=0
Δ= ... itd−
15 kwi 15:33