W supermarkecie...
Kropka : w supermarkecie można kupić soki pakowane w zgrzewki po 10 sztuk. Za pierwszą zakupioną
zgrzewkę płaci się 30 zł, a za każdą kolejną − o 3 zł mniej, cena zgrzewki nie może być jednak
niższa niż 12 zł. Ile zgrzewek kupił Lolek, jeśli zapłacił za wszystkie 183zł?
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, próbowałam z ciągami ale jednak nie wychodziło mi dobrze.
Pomoże ktoś?
15 kwi 14:19
J:
ciąg arytmetyczny: a
1 = 30 , r = − 3
| | 2a1 + (n−1)*(−3) | |
183 = |
| *n ... stąd oblicz n |
| | 2 | |
15 kwi 14:22
Kropka : O rany dziękuje bardzo

robiłam na odwrót dlatego mi nie wychodziło
15 kwi 14:25
Kropka : Przepraszam, że zawracam głowe ale nie wychodzi dobrze.. bo z tego równania na Sn wychodzi
delta ujemna

i nie wiem czy ja coś źle zrobiłam czy czegoś brakuje... mógłby ktoś
rozwiązać?
15 kwi 15:00
J:
to zła treść
S = 30 + 27 + 24 + 21 + 18 + 15 + 12 = 147 + 30 = 177 + 27 = 203 ... nie mógł wydać 183 zł
15 kwi 15:14
Kropka : To jest zadanie z jakiegoś arkusza maturalnego za 2 pkt

wszystko jest napisane tak jak
napisałam tutaj więc może jakiś błąd rzeczywiście jest ale dziekuje za pomoc
15 kwi 15:16
Magdalena: Mógł wydać 183 zł.
30+27+24+21+18+15+12+12+12+12=183 zł
3 lip 17:23
Magdalena: Czyli kupił 10 zgrzewek
3 lip 17:24