rzucamy 10 razy szescienna kostka. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia dokladnie
Plumek: rzucamy 10 razy szescienna kostka. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia: dokladnie piec razy
wypadla liczba oczek podzielna przez 3, jesli wiadomo, że trzy razy wypadły dwa oczka. Proszę
o pomoc
15 kwi 13:59
Plumek: ktoś jest w stanie pomóc
15 kwi 14:05
Jacek:
Liczymy liczbę wariacji, gdzie wypadła dokładnie 5 razy liczba ze zbioru {3,6} − zdarzenie A −
i dokładnie 3 razy dwa oczka zdarzenie B − otrzymamy iloczyn tj A∩B.
Dzielimy przez liczbę wariacji − B, gdzie dokładnie 3 razy wypadły dwa oczka.
P(A∩B|B)=...podstawiamy powyższe
15 kwi 14:09
Jacek: może dla porządku należałoby podać |Ω|
|Ω| = 610
15 kwi 14:10
Jacek: | | P(A∩B) | |
Sorka, powinienem napisać P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
, a że |Ω| się skrócą to wiadomo.
15 kwi 14:24