zadanko - matura
Blue: Oblicz, ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych mniejszych od 835, które z dzielenia przez 6
dają resztę 5.
Mógłby ktoś powiedzieć jaki ma wynik

Mi wyszło 123, ale w odpowiedziach mam inaczej...
15 kwi 13:29
Jacek: 139?
15 kwi 13:35
Saizou :
pierwsza liczba 3−cyfrowa, która daje przy dzieleniu przez 6 resztę 5 to 101, następna 107,
następna 113 ... aż do 829
zatem mamy ciąg arytmetyczny o różnicy 6 i a1=101 i an=833
an=a1+(n−1)r
833=101+(n−1)6⇒n=123
15 kwi 13:36
Jacek: trzycyfrowych..ok
15 kwi 13:37
Saizou : a jaka jest odpowiedź w książce ?
15 kwi 13:38
Blue: 138.... Czyli ja mam dobrze?
15 kwi 13:41
Jacek: poprawne to 123
15 kwi 13:43
Blue: To dobrze, dziękuję
15 kwi 14:00