Wyznacz równania stycznych do okręgu
Damian: Dany jest okrąg o równaniu: x
2+y
2+8y=0. Wyznacz równania stycznych do tego okręgu
równoległych do prostej y=−3x+5
1.
x
2+y
2+8y=0
x
2+(y+4)
2=16
O=(0;−4), r−4
A teraz co i jak podstawic do wzoru? Pomoze ktos?
15 kwi 13:14
J:
ja bym podstawił do wzoru okręgu: y = −3x + 5
15 kwi 13:17
J:
sorry ... żle przeczytałem treść
15 kwi 13:17
J:
szukana styczna: 3x + y + C
| | 3*0 +1*(−4) + C | |
4 = I |
| I ... i stąd policz C |
| | √10 | |
15 kwi 13:22
Damian: Czyli C jest rowne 4+4√10 lub 4−4√10
y=3x+4+4√10
y=3x+4−4√10
15 kwi 13:35