Planimetria
Anita1996: Na okręgu o promieniu 6cm opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 150°. Oblicz
długość podstawy tego trójkąta.
Odp. to : 12 (
√2 + {3} + {6} + 2 )
Proszę o rysunek i obliczenia
15 kwi 12:56
Anita1996: Odp. to : 12 ( √2 + √3 + √6 + 2 ) *
15 kwi 12:58
Eta:

P=a*h i P=p*r , p=a+b , r=6
| | 1 | |
to a2tg15o = 6a(1+ |
| ) |
| | sin75o | |
| | 1 | | cos15o | |
a=6(1+ |
| )* |
| |
| | sin75o | | sin15o | |
| | √6−√2 | |
sin15o= sin(45o−30o)=........ = |
| |
| | 4 | |
| | √6+√2 | |
cos15o= sin75o=sin(45o+30o)= ....... = |
| |
| | 4 | |
podstaw te wartości......... i podaj a=...
otrzymasz taką jak podajesz ........
odp: 2a= 12(
√2+
√3+
√6+2)
15 kwi 14:49
Anita1996: jak podstawiam to wychodzą mi gigantyczne liczby i nic nie zgadza się z wynikiem
15 kwi 18:44
5-latek: A nie wiesz jak wygląda trojkat równoramienny czy okrag z eprosisz o rysunek
15 kwi 19:03