Całeczki, Całunie
MoNia: Hej misiaczki

. Mogę "liczyć

" na waszą pomoc?
Właściwie to całeczka jest dość prosta tylko że ja jestem mało kumata...
∞ ∞
∫ dx/(1+ x
4)= ∫ dx/ [ (x
2)
2+1]= {nie wiem czy dobrze myślę}
0 0
15 kwi 12:45
J:
a na czym opierasz stwierdzenie..."dość prosta " ? , bo ja Cie zapewniam,że nie jest
15 kwi 12:58
MoNia: Z mojej listy całek jest najłatwiejszą

.
15 kwi 12:59
J:
a skąd masz taką listę ? ... a może w liczniku jest x , a wtedy....banał
15 kwi 13:03
MoNia: Książka Banasia i Wędrychowicza. Niestety nie ma x w liczniku i zgadam się że byłoby banalne.
15 kwi 13:06
J:
| | dx | |
= ∫ |
| .. i rozkład na ułamki proste |
| | (x2 − √2x +1)(x2 + √2x +1) | |
15 kwi 13:12
MoNia: Czyli mój sposób nie jest dobry?
15 kwi 13:13
J:
x2 = t , czyli: 2xdx = dt ... i co dalej ?
15 kwi 13:15