s
euklides: Mam znaleźć takie liczby x i y, żę:
252x + 198y = NWD(252,198)
252x + 198y = 18 / :18
14x + 11y = 1
14x + 11y = 1
14 = 3 * 3 + 2
3 = 2 * 1 + 1
1 = 3 − 2 * 1 = 3 − 11 + 3 * 3 = 4 * 3 − 11 = 4*(14 − 11) − 11 = 4 * 14 − 4 * 11 − 1 = 4 * 14 −
5 * 11
Mam rozwiązanie, ale nie mogę tego zrozumieć skąd np. jest v ? Wiem,że to z algorytmu euklidesa
ale nie mogę tego zrozumieć.
15 kwi 12:22
euklides: pomoże ktoś ?
15 kwi 13:15
Saizou :
14x+11y=1 ⇒14x≡1 mod11⇒3x≡1 mod11⇒12x≡4 mod11⇒x≡4 czyli każda liczba w postaci
x=11k+4
14(11k+4)+11y=1
154k+56+11y=1
11y=−154k−55
y=−14k−5 dla k∊ℤ
np. dla k=0 mamy x=4, y=−5
15 kwi 13:26
euklides: rozumiem do linijki 3x≡1 mod 11, ale skąd potem 12x?
15 kwi 13:33
euklides: saizou a czy skorzystałeś z algorytmu euklidesa tutaj?
15 kwi 13:34
Saizou :
nie, nie korzystałem z algorytmu bezpośrednio
14x≡1 mod11
3x≡1 mod11 /*4 (kongruencje możemy mnożyć przez liczby całkowite stronami)
12x≡4 mod11⇒x≡4
15 kwi 13:40
ziom: a na algorytm euklidesa byłbyś w stanie przetłumaczyć ?
15 kwi 13:41
Saizou :
policzmy NWD(14,11) za pomocą AE
14=11*1+3 →3=14−11*1
11=3*3+2 →2=11−3*3
3=2*1+1 →1=3−2*1
2=1*2+0 NWD(14,11)=0
i teraz zapisujemy to tak jakby od końca
1=3−2*1 (i wstawiamy za 2=11−3*3)
1=3−(11−3*3)=3−11+3*3=4*3−11 wstawiamy (3=14−11)
1=4(14−11)−11=4*14−5*11
zatem x=4 y=−5
15 kwi 14:00
ziom: ok dzięki już ogarniam powoli, w razie co będę pisać.
15 kwi 17:47
euklides: mam jeszcze jedno zadanie tego typu które sam zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze:
221x + 754y = NWD(221,754)
221x + 754y = 13 / :13
17x + 58y = 1
58 = 17 * 3 + 7 −> 7 = 58 − 17 * 3
17 = 7 * 2 + 3 −> 3 = 17 − 7 * 2
7 = 3 * 2 + 1 −> 1 = 7 − 3 * 2
1 = 7 − 3 * 2 = 7 − (17 − 7 * 2) * 2 = 7 − 2 * 17 + 7 * 3
= 7 * 4 − 2 * 17 = (58 − 17 * 3) * 4 − 2 * 17
= 58 * 4 − 17 * 3 * 4 − 2 * 17
= 58 * 4 − 17 * 12 − 2 * 17
= 58*4 − 17 * 14
i nie wiem czy to dobrze ? bo niby powinnien być znak + przed liczbą 17
15 kwi 19:24
Saizou :
17x+58y=1 to jest tak jakby ogólna postać ale
58y−(−x)17=17x+58y
15 kwi 19:43
euklides: to dobrze zrobiłem?
x = −14 , y = 4 ?
15 kwi 20:23