zad
matthew: Równanie:
| | |x − 4| | |
√x2+6x+9 + |
| = 6 |
| | x − 4 | |
wydaje mi się, że najpierw trzeba obliczyć dziedzine... mam takie x
0 ≠ −3 i x≠4
ale póżniej mam problem... nie wiem jak rozwiazać ten przykład. Jak opuścić pierwiastek i
wartość bezwzględną w tym przykladzie?
Może mi ktoś pomóc?
z góry dziekuję
1 gru 21:51
Godzio: x≠4
x
2+6x+9=(x+3)
2≥0
x+3≥0
x≥−3
D: <−3,4)∪(4,∞)
zaraz postaram sie zrobić cierpliwości
1 gru 21:54
matthew:
1 gru 21:58
Godzio:

rozpatrujemy 2 przypadki:
1
o
x∊(−3,4)
√x2+6x+9−1=6
√x2+6x+9=7
√(x+3)2=7
x+3=7
x=4
2
o
x∊(4,∞)
√x2+6x+9+1=6
√x2+6x+9=5
√(x+3)2=5
x+3=5
x=2
ODP
x=2 v x=4
1 gru 22:00
Godzio: 1
o
x∊
<−3,4)
1 gru 22:00
Eta:
Godzio 
odp; tylko
x = −10 spełnia to równanie
Popraw rozwiązanie
1 gru 22:12
matthew: Dziękuję Ci za odpowiedz i poświęcony czas

bo ja chciałem to zrobić takim sposobem
| (x+3)(x−4) | | −x + 4 | | 6(x−4) | |
| + |
| − |
| =0 |
| x−4 | | x−4 | | x−4 | |
Tylko taki sposób znałem do tej pory... ale własnie nie mogłem pozbyć się tej wartości
bezwzględnej.
Jeszcze raz dzięki wielkie
1 gru 22:18
matthew: Teraz nie rozumiem.....
1 gru 22:20
matthew: Eta dlaczego x= − 10 ?
1 gru 22:24
Godzio: zaraz spróbuje poprawić zgaduje że dziedzina też źle
bo √x2+6x+9 jest zawsze≥0
1 gru 22:27
Godzio:
nie jestem pewien ale chyba od tego momentu powinno być tak:
Df x≠4
√(x+3)2=7
|x+3| =7
x=4 (nie nalezy do Df) x+3=−7 => x=−10
1 gru 22:30
matthew: ale dlaczego 7? skad sie ta liczb wzieła?
1 gru 22:31
Godzio: patrz na 1
o ale musimy poczekać na opinie eksperta
1 gru 22:32
Eta:
założenie: x≠4
sprawdzenie:
| | I−10−4I | | 14 | |
L=√(−10+3)2+ |
| = 7 − |
| =5+1= 6
|
| | −10−4 | | −14 | |
L=P
np: dla x = 2
| | I2−4I | | 2 | |
L= 5 + |
| = 5 + |
| = 5 −1=4
|
| | 2−4 | | −2 | |
P= 6 L≠ P
Godzio podał błędną odp:
1 gru 22:35
matthew: aha

bo to ma być tak?
√ x2 + 6x + 9 −1 = 6
√ x2 + 6x + 9 = 7 dobrze rozumiem?
hmm ale przcież jak oblicza się dziedzine to przyrównuje się ją do zera, czyli
√ x2 + 6x + 9
≥0
ale ja tutaj jestem tylko uczniem
1 gru 22:36
Godzio: a już wiem o co chodzi

poprostu jak w 2
o wyszło 2 i −10 to 2 odpada bo nie miesci sie w przedziale czekaj poprawnie
to zapisze
1 gru 22:37
Eta:
równanie przybiera postać:
ponieważ P{(x+3)
2}= I x +3I
więc:
dla x€ ( −∞, −3) : −x −3 −1 = 6 => −x = 10 => x = −10 −−− nalezy do tego
przedziału
więc x = −10 jest rozwiazaniem
dla x€<−3, 4) x +3 −1= 6 => x = 4 −−− odpada , bo nie należy do tego
przedziału i nie należy też do dziedziny
dla x€<4, ∞) x +3 +1 = 6 => x = 2 −−− odpada , bo nie nalezy do tego przedziału
zatem tylko x = −10 jest rozwiazaniem tego równania:
co też podałam w sprawdzeniu.


Pozdrawiam.
1 gru 22:42
Godzio: 1
o
x∊(−∞,4)
√(x+3)2=7
|x+3|=7
x+3=7 x+3=−7
x=4 nie nalezy do Df x∊(−∞,4) x=−10
2
o
x∊(4,∞)
√(x+3)2+1=6
|x+3|=5
x+3 = 5 v x+3=−5
x=2 v x=−8 oba rozwiązania nie nalezą do przedziału x∊(4,∞)
1 gru 22:43
leniwiec: −10
1 gru 22:54
matthew: ludzie

! oszaleję
1 gru 22:55
Godzio: to moje rozw końcowe już jest poprawne sorki za zamieszanie
1 gru 22:56
matthew: Mam jeszcze jedno zadanie

Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
f(x) = log[(m −2)x
2 + (m −2)x +1] jest zbior liczb rzeczywistych.
ja zaczołem to w ten sposób, ale potem już nie wiem co dalej, nawet nie wiem czy dobrze
zacząłem:
Δ = (m −2)
2 − 4 * (m−2) * 1 = m
2 − 8m + 12
m
2 − 8m + 12
Δ = (−8)
2 − 4 * m * 12 = 64 − 48m = 4 − 3m
1) Δ>0 4 − 3m >0
− 3m > − 4/: (−3)
m<
43
2) Δ=0 m =
43
3) Δ<0 m >
43
Może mi ktoś pomóc?
1 gru 23:23
Julek: (m−2)x2 + (m−2)x+1>0
Po pierwsze :
m−2>0 ⇒ m>2
Po drugie :
Δ<0
Δ= b2−4ac = (m−2)2 − 4(m−2) = (m−2)(m−6)
(m−2)(m−6)>0
Ramiona skierowane ku górze, więc :
m∊(−∞;2)∪(6;+∞);
Wykluczając z pierwszego założenia, koncowy wynik to :
m∊(6;+∞);
1 gru 23:29
Julek: a teraz domówienie.
jak wiesz dla logab
a≠0
a>0
b>0
w tym przypadku a = 10
więc jedynym ograniczeniem dziedziny to (m−2)x2+(m−2)x+1>0
Teraz tak...
(m−2)> 0 ponieważ, aby dla wszystkich x∊R, (m−2)x2+(m−2)x+1>0 ma być spełnione to "a" musi
być dodatnie (wtedy ramiona tej funkcji są skierowane do góry).
Δ<0 , aby ta funkcja nie posiadała miejsc zerowych.
1 gru 23:36
Julek: Całe zadanie 1 :
| | |x−4| | |
|x+3| + |
| − 6 = 0
|
| | x−4 | |
Mógłbym narysować OŚ, ale mi się nie chce

Dla x ∊ (−∞;−3)
−x−10=0 ⇒ x= −10 , co należy do dziedziny Dla x ∊ (−∞;−3)
Dla x∊<−3; 4)
x+3−1−6=0 ⇒ x=4, co nie należy do dziedziny Dla x∊<−3; 4)
Dla x∊<4;+∞)
x+4=6 ⇒ x=2, co nie należy do dziedziny Dla x∊<4;+∞)
Więc jedynym rozwiązaniem jest x = −10
1 gru 23:48
matthew: Dziękuję bardzo za odpowiedz i poświęcony czas

Tylko wracając do zadania 2
Dlaczego a = 10
w teorii napisane jest, że liczba "b", to podstawa "a" podniesiona do określonej potęgi
dla mnie to tak jakby ta 10 spadła z nieba

. Ja zdaję sobie sprawę, że ona z czegoś wynika...
ale nie jestem w stanie sie tego sam domyśleć...
Czyli jaka jest odpowiedz do tego zadania?....
2 gru 00:09