matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb
matfizek:
a=2,5 r=1,2 jak obliczyć sumę przekątnych rombu ?
15 kwi 11:14
Eta:
a=2,5 , r=1,2 , h=2r=2,4 f,e >0 −−− długości przekątnych
f*e
P=a*h= 6 i P=
⇒ f*e=12
2
W każdym rombie : f
2
+e
2
=4a
2
⇒ f
2
+e
2
=25 f
2
+e
2
= (f+e)
2
−2f*e ⇒ (f+e)
2
−24=25 ⇒(f+e)
2
=49 ⇒ f+e=7
15 kwi 12:57