Rownanie u{x^2+a}{x} = 8 ma dwa rozne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbior
tyna: Rownanie x2+ax = 8 ma dwa rozne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbioru (−∞,0)(0,16).
Udowodnij
15 kwi 10:36
J:
załozenie: x ≠ 0
x2 − 8x + a = 0 , Δ = 64 − 4a i warunek: Δ > 0 ⇔ a < 16 ,
ale dla a = 0 równanie ma tylko jedno rozwiązanie: x = 8
zatem: a ∊ (−∞,0) U (0,16)
15 kwi 10:43
===:
x≠0
x2−8x+a=0
Δ=64−4a
dwa różne pierwiastki Δ>0
64−4a>0 ⇒ 4a<64 ⇒ a<16
po uwzględnieniu dziedziny masz soją odpowiedź
15 kwi 10:43