ciagi
wwww: Dany jest nieskończony ciag geometryczny ( an ) o wyrazach dodatnich taki ze a2 − a4 = 30 i
a3 − a1 = −60. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciagu.
15 kwi 10:30
J:
a1q3 − a1q = − 30
a1q2 − a1 = − 60
z tego układu oblicz: a1 i q
15 kwi 10:36
wwww: czyli?
15 kwi 10:41
J:
a
1(q
3 − q
2) = −30
a
1(g
2 − 1) = − 60
| q(q2−1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔ q = |
| ... teraz oblicz: a1 |
| g2−1 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 10:45
15 kwi 10:54
J:
dzielimy układ równań stronami,
lewa strona skraca się przez: q2 − 1
15 kwi 10:56
wwww: aaa ok dziekuje
15 kwi 12:43