pochodne
grazka: Oblicz pochodną funkcji :
f(x)=xe2005
Wyszło mi, że pochodna to e2005 + xe2005, stosując wzór : f'(x)= (x)' * e2005 + x *
e2005'
natomiast w odpowiedziach jest samo e2005
Mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie robię błąd ?
15 kwi 10:24
J:
bo to funkcja stała: f(x) = a*x i jej pochodna f'(x) = a ... tutaj a = e2005
15 kwi 10:29
dero2005:
A jaka będzie pochodna np. 2x
Przecież e2005 to stała
15 kwi 10:30
Dziadek Mróz:
f(x) = xe2005 = e2005x
[f(x)]' = [e2005x]' = e2005[x]' = e2005
lub
f(x) = uv u = x v = e2005
[f(x)]' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x]' = 1
v' = [e2005]' = 0
*) = 1 * e2005 + x * 0 = e2005
15 kwi 11:01