Całeczki
Rupert: ∞ t
∫xsinx dx = lim ∫ xsinx dx =...= −tcost − 0cos0 + cost + cos0=

0 t→
∞ 0
Wiem ze cos0=1 i 0cos0=0 ale nie mam pojęcia co z tcost i cost...:(
15 kwi 10:22
J:
po pierwsze źle policzona całka..
∫xsinxdx = sinx − xcosx + C oraz: limt→∞ ( sinx − xcosx) nie istnieje,
zatem całka jest rozbieżna
15 kwi 11:37
Rupert: Jak zła jeśli profesor ją rozwiązywał
15 kwi 12:26
J:
no cóż ... nie jestem profesorem, ale sprawdźmy:
F(x) = sinx − xcosx + C
F'(x) = cosx − [1*cos + x*(−sinx)] = cosx − [cosx − xsinx] = cosx − cosx + xsinx = xsinx
15 kwi 12:30
J:
a możę chcesz ,aby Ci pokazać jak sie liczy ta całkę ? ,,, albo spróbuj sam:
przez części:
v' = sinx v = − cosx
u = x u' = 1
15 kwi 12:33
Rupert: no to nwm..
15 kwi 12:37
J:
może po prostu źle przepisałeś z tablicy
15 kwi 12:43
MoNia: Aaa już teraz widzę błąd, było ∫cosx dx = cosx + C. Dzięki wielkie za pomoc.
15 kwi 12:46