oblicz granicę
agnieszka : Witam. Nie mogę sobie poradzić z jednym zadankiem. Baaardzo proszę o pomoc

Treść jest następująca :
| | x3 − x2 − x + 1 | |
Oblicz granicę funkcji f(x) przy x dążącym do 1. f(x) = |
| |
| | X3 − 3x +2 | |
15 kwi 09:23
J:
rozłóż licznik i mianownik na czynniki , potem skróć przez: (x−1)
15 kwi 09:27
agnieszka : Aaa dziękuję 😊
15 kwi 09:29
J:
| | x2(x−1) − (x−1) | |
= lim |
| = .... |
| | (x−1)(x−2) | |
15 kwi 09:31
agnieszka : Tylko, że w tym działaniu co Ty podałeś/aś wychodzi x2 − 3x + 2.. A ma być x3 itd...
15 kwi 09:42
Saizou :
x3−3x+2=x3−4x+x+2=x(x2−4)+x+2=x(x−2)(x+2)+x+2=(x+2)(x(x−2)+1)=(x+2)(x2−2x+1)=(x+2)(x−1)2
po prostu J zgubił kwadrat
15 kwi 09:48
J:
dzięki
Saizou 
... teraz to widzę ..
15 kwi 09:50
agnieszka : Aaa jeszcze raz dziękuję 😊
15 kwi 09:51