prawdopodobienstwo
student: Niech (X,Y) będzie wektorem losowym takim, że E(X) = 2, D2(X) = 1, E(Y) = 0 , D2(Y)=3, p(X;Y)
= 1/√3 . Obliczyć E(Z) i D2(Z), gdzie Z=3*X−2*Y
15 kwi 08:51
student: Wie ktos? ..
15 kwi 10:28
student: Prosze o pomoc przy tym zadaniu
15 kwi 11:31
Qulka:
E(Z)=3E(X)−2E(Y)=3•2−2•0=6
D2(Z)=9•D2(X)+4•D2(Y)−2•3•2•Cov(X,Y)=9•1+4•3−2•3•2•Cov(X,Y)
Cov(X,Y)=E(X,Y)−E(X)•E(Y)
15 kwi 12:07
student: A dlaczego w D2 mamy tam dalej −2*3*2*cov ? No i skad wziac wartosc E(X,Y)?
15 kwi 12:34
student: Quleczko
15 kwi 13:51
Qulka: bo skoro jest p(XY) to chyba są zależne, ale jeszcze nie znalazłam co im zrobić bo zawsze się
przerabia niezależne
15 kwi 15:28
matma: tak są zależne, ale.. nagle −2*3*2*cov i nie wiem skad sie to wzielo.
15 kwi 15:32
student: Pomocy1
15 kwi 17:06
student: szukalem na internecie czegos, ale nie koglem nic znalezc o zaleznosci... masz jakiis pomysl?
15 kwi 20:39
Qulka: math.uni.lodz.pl/~witbud/zmlos.doc
15 kwi 23:54
Qulka: math.uni.lodz.pl/~witbud/zm−los.doc zmień myślnik na podkreślenie
15 kwi 23:55
student: no okej, ale nadal za bardzo nie wiem jak policzyć to wszystko... jak obliczyć tą cov dla
zmiennych niezależnych?
19 kwi 08:50
Qulka: Jakies pomysly Quleczko?
20 kwi 21:13