Dwa zadania
Blue: zad.1 Wyznacz zbiór wszystkich wartości liczby k, dla których kąt α w trójkącie ABC nie jest
ostry. (i mamy tutaj rysunek do tego zadania, gdzie boki trójkąta mają długości 7, 24 i
k
3−7k+25. Naprzeciw boku k
3−7k+25 leży kąt α).
Próbowałam z tw. cosinusów, ale wyszła niezbyt przyjemna nierówność...
zad.2 W czworokącie wypukłym ABCD punkty E,F,G i H są odpowiednio środkami boków AB,BC,CD, DA
| | 1 | | a+b | |
oraz |EG|=|FH|. Wykaż, że pole tego czworokąta jest nie większe niż |
| ( |
| )2, |
| | 2 | | 2 | |
gdzie a i b oznaczają długości przekątnych czworokąta.
15 kwi 00:27
Qulka: kąt ostry jeśli c2<a2+b2
( k3−7k+25)2<72+242=625
k3−7k+25<25
k(k2−7)<0
itd
15 kwi 00:37
YushokU: To chyba prostokąt jest

jutro nad tym pomyśle
15 kwi 01:43
YushokU:

miałem pomyśleć jutro, pomyślałem teraz.

No i tak.
Wiemy, że AE=EB, BF=CF DH=AH
Czyli.
| AE | | AH | |
| = |
| czyli HE i DB są równoległe, bo jest to tw. Talesa. |
| EB | | HD | |
| AE | | BF | |
| = |
| czyli EF i AC są równoległe |
| EB | | FC | |
Czyli tak będzie dla każdej pary tych boków i przekątnych.
Czyli EH||FG i EF||HG, więc to jest równoległobok
| | AC | | AC | | a | |
No i jeszcze z talesa mamy, że |
| = |
| =2 czyli EF i HG są równe |
| |
| | FE | | HG | | 2 | |
| | b | |
Analogicznie HE i FG są równe |
| |
| | 2 | |
| | ab | |
No i jak przekątne EFGH są równe to będzie to prostokąt, więc jego pole jest równe |
| |
| | 4 | |
No i coś tu trzeba jeszcze pokombinować, ale już coś mamy. Mam nadzieję, że to jest dobrze.
15 kwi 02:00
YushokU: 16P=4ab
16P≤(a+b)
2
(a+b)
2≥4ab
To jest na pewno prawda.
Widzę, że mi to w ten sposób nie wychodzi, więc prawdą jest również
8P=2ab
8P≤(a+b)
2
(a+b)
2≥2ab
Czyli wyszło. Coś mi się nie podoba ta końcówka.
15 kwi 02:09
Blue: YushokU, jesteś geniuszem, dzięki. Sama nie potrafiłam dojść do tego, dlaczego tam jest
prostokąt...
15 kwi 13:22
YushokU: To dzieło przypadku. Ja nie umiem zbyt dobrze planimetrii

Czasami kluczem do zadania jest
dokładny rysunek

a ta nierówność z polem to chyba wyjdzie ładniej z nierówności między średnią arytmetyczną a
geometryczną.
15 kwi 13:49
Blue: Nie doceniasz się
15 kwi 13:59