matematykaszkolna.pl
Dwa zadania Blue: zad.1 Wyznacz zbiór wszystkich wartości liczby k, dla których kąt α w trójkącie ABC nie jest ostry. (i mamy tutaj rysunek do tego zadania, gdzie boki trójkąta mają długości 7, 24 i k3−7k+25. Naprzeciw boku k3−7k+25 leży kąt α). Próbowałam z tw. cosinusów, ale wyszła niezbyt przyjemna nierówność... zad.2 W czworokącie wypukłym ABCD punkty E,F,G i H są odpowiednio środkami boków AB,BC,CD, DA
 1 a+b 
oraz |EG|=|FH|. Wykaż, że pole tego czworokąta jest nie większe niż

(

)2,
 2 2 
gdzie a i b oznaczają długości przekątnych czworokąta. emotka
15 kwi 00:27
Qulka: kąt ostry jeśli c2<a2+b2 ( k3−7k+25)2<72+242=625 k3−7k+25<25 k(k2−7)<0 itd
15 kwi 00:37
YushokU: To chyba prostokąt jest emotka jutro nad tym pomyśle
15 kwi 01:43
YushokU: rysunekmiałem pomyśleć jutro, pomyślałem teraz. No i tak. Wiemy, że AE=EB, BF=CF DH=AH Czyli.
AE AH 

=

czyli HE i DB są równoległe, bo jest to tw. Talesa.
EB HD 
AE BF 

=

czyli EF i AC są równoległe
EB FC 
Czyli tak będzie dla każdej pary tych boków i przekątnych. Czyli EH||FG i EF||HG, więc to jest równoległobok
 AC AC a 
No i jeszcze z talesa mamy, że

=

=2 czyli EF i HG są równe

FE HG 2 
 b 
Analogicznie HE i FG są równe

2 
 ab 
No i jak przekątne EFGH są równe to będzie to prostokąt, więc jego pole jest równe

4 
No i coś tu trzeba jeszcze pokombinować, ale już coś mamy. Mam nadzieję, że to jest dobrze.
15 kwi 02:00
YushokU:
 ab 
P=

/*16
 4 
16P=4ab 16P≤(a+b)2 (a+b)2≥4ab To jest na pewno prawda.
 (a+b)2 
czyli

≥P
 16 
 a+b 1 
czyli P≤(

)2*

2 4 
Widzę, że mi to w ten sposób nie wychodzi, więc prawdą jest również 8P=2ab 8P≤(a+b)2 (a+b)2≥2ab
 (a+b)2 
P≤

8 
 a+b 1 
P≤(

)2*

2 2 
Czyli wyszło. Coś mi się nie podoba ta końcówka.
15 kwi 02:09
Blue: YushokU, jesteś geniuszem, dzięki. Sama nie potrafiłam dojść do tego, dlaczego tam jest prostokąt...emotka
15 kwi 13:22
YushokU: To dzieło przypadku. Ja nie umiem zbyt dobrze planimetrii emotka Czasami kluczem do zadania jest dokładny rysunek a ta nierówność z polem to chyba wyjdzie ładniej z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną.
15 kwi 13:49
Blue: Nie doceniasz się emotka
15 kwi 13:59