tangens równanie
Prezesik: Rozwiąż równanie
(3tgx + 1)(1 + 2sin2x) = 1 − tgx
Zakoduj najmniejszy pierwiastek dodatni podając cyfre jednosci i dwie poczatkowe cyfry po
przecinku otrzymanego wyniku.
z przekształceń wyszło mi coś takiego:
sinx (3sinxcosx + cos2x + 2) = 0
nie wiem tylko co dalej : /
15 kwi 00:24
YushokU: wychodzi mi inaczej, a mianowicie
sinx(cos
2x+3sinxcosx+1)=0
sinx=0 U cos
2x+3sinxcosx+1=0
Pierwsze wiesz jak rozwiązać to ci nie przeszkadzam, wezmę się za drugie
cos
2x+3sinxcosx+sin
2x + cos
2x=0
2cos
2x+3sinxcox+sin
2x=0
m=cosx
n=sinx
m,n∊<−1,1>
2m
2+3nm+n
2=0
Δ=9n
2−8n
2=n
2 √Δ=n
m
1=−n
czyli:
| | 1 | |
cosx=−sinx cosx=− |
| sinx |
| | 2 | |
A tutaj mam zaćmienie, pewnie bym robił to na podstawie wykresu

Mam nadzieje, że ktos to sprawdzi, bo nie ufałbym sobie o tej godzinie.
15 kwi 02:37
YushokU: A nawet proszę o informację, bo chyba nigdy w życiu równania trygonometrycznego nie robiłem w
ten sposób, w sensie na dwie niewiadome
15 kwi 02:44
pigor: ..., rozwiąż równanie
(3tgx+1)(1+2sin2x)=1−tgx. Zakoduj najmniejszy
pierwiastek dodatni podając cyfrę jedności i dwie początkowe cyfry po przecinku
otrzymanego wyniku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak :
(3tgx+1)(1+2sin2x)=1−tgx ⇔ 3tgx+6tgxsin2x+1+2sin2x−1+tgx=0 ⇔
⇔ 4tgx+6tgxsin2x+2sin2x=0 /*cosx≠0 ⇒ 4sinx+6sinxsin2x+4sinxcos
2x=0 ⇔
⇔ 2sinx(2+3sin2x+2cos
2x)=0 ⇔
sinx=0 v 3sin2x+2cos
2x−1+3=0 ⇒
⇒ x=kπ i k=1 ⇒
x=π− tu najmniejszy dodatni v
3sin2x+cos2x+3=0 i tu
problem, ale łatwo (np. graficznie) zauważyć, ze ∀x∊R 3sin2x+cos2x+3 ≥0,
przy czym zeruje się ⇔
sin2x= −1 ⋀ cos2x=0, a ponieważ szukam tego
najmniejszego dodatniego x, to z wykresu ⇔ 2x=
12π+
14π ⇔ x=
38π,
a stąd i z (*) widzę, że jest nim
x=38π =
38*3,14 ≈
1,17 − wynik
do zakodowania i tyle ...

, ale może jednak ktoś mnie sprawdzi czy
15 kwi 12:55
YushokU: najlepiej jakby prezesik podał odpowiedź

pigor, a co myślisz o tym moim sposobie ?
15 kwi 13:54
pigor: ..., co do Twojego sposobu nie wiem, bo nie lubię
zmiennych pomocniczych, natomiast u mnie po ...

spacerze
"zrodził się" taki sposób na to równanie
3sin2x+cos2x+3=0 ⇔
⇔ 3sin2x+cos2x= −3 /:3 ⇔ sin2x+
13cos2x= −1 i niech
tgα=13,
czyli (*)
α=18,43 rd. ⇒ sin2x+tgαcos2x= −1 /* cosα ⇒
⇒ sin2xcos+sinαcos2x= −1 ⇔
sin(2x+α)= −1 ⇒ 2x+α=
32π+2kπ ⇔
⇔ 2x=1,5π−α+2kπ ⇔
x=0,75*3,14−0,5*18,43+kπ =2,355−9,215+kπ=
=
−6,86+kπ >0 ⇔ 3,14k > 6,86 ⇔ k > 2,18 i k∊C ⇒ dla k=3 mamy
x= −6,86+3π = −6,86+9,42=
2,56 ≠
1,17 w moim poście powyżej, no to
niech teraz zainteresowan(i)y szuka(ją) błędu(ów), bo ja mam już dość ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15 kwi 15:51
Prezesik: Teraz zauważyłem, że jedną liczbę za dużo przepisałem...
jest tak:
(3tgx + 1)(1 + 2sin2x) = 1 − tgx
powinno być tak:
(3tgx + 1)(1 + sin2x) = 1 − tgx
a odpowiedź to 3,14, czyli pigorowi prawie wyszło, gdyby nie podzielił na 2, które nie wiem
czemu mi się tam wkradło przy przepisywaniu przykładu
15 kwi 16:07
pigor: ..., a co do Twojego równania
12sinx+cosx=0 ⇔ sinx= −2cosx /:cosx≠0 (z założenia na y=tgx),
o kurde i teraz zdałem sobie sprawę że zapomniałem o dziedzinie, a
moje drugie równanie ma właśnie rozwiązanie w
32π w którym przecież
tangens nie istnieje, a więc moje równanie
3sin2x+cos2x+3=0 nie ma
w dziedzinie danego równania rozwiązania, zatem
odp.
x=π=3,14 jest szukanym najmniejszym rozwiązaniem danego
równania i cyfry
314 należałoby zakodować ; czekam więc co ma do
powiedzenia
Prezes−ik . ...
15 kwi 16:08
pigor: ... HUUURA

"mam racje . ...
15 kwi 16:09
pigor: .., dobra to znikam z forum, bo ...

szkoda pogody
15 kwi 16:10
Prezesik: ja bym jednak wolal, żeby ktoś powiedział mi co dalej w tym rownaniu co mi wyszlo
znalazlem jakies rozwiazanie na necie robione podobna metoda do mojej, tylko ze ja jeszcze to
na 3 podzielilem.
i nie rozumiem do konca jak tu zostala wynaczona ta odp
http://3.bp.blogspot.com/-TZMRh-9KcCQ/VHS2IbvR5CI/AAAAAAAAHnU/AmG_wDqXIno/s1600/IMAG1277_1.jpg
przypominam ze w pierwszym poscie zle przepisalem poczatkowe rownanie − powinno być tak:
(3tgx + 1)(1 + sin2x) = 1 − tgx
15 kwi 18:28
Prezesik: *tzn przez 2 podzielilem
15 kwi 18:29
pigor: ..., a dlaczego panisko
Prezesik nawet nie spróbowało przeprosić
za moją stratę czasu ...; a poza tym jak by choć raz przeczytało uważnie moje
"wypociny" z minimalna chęcią zrozumienia, to samo by doszło do tego co trzeba
15 kwi 21:20
YushokU: @pigor
Zgadzam się i nie miałem cię okazji o to poprosić. Tylko się nie gniewaj

Bo twoje
rozwiązania, porady są bardzo pomocne i to nie ulega żadnej dyskusji, ale czy mógłbym Cię
prosić, abyś te rozwiązania, gdzie ulega przekształceniu jakieś równanie,funkcja pisał pod
sobą z użyciem entera, zamiast z użyciem znaku↔?
Zapis linijka pod linijką znacznie ułatwia analizę(przynajmniej mi, ale myślę, że nie tylko)
15 kwi 21:32
bezendu:
Poczytaj o kwantyfikatorach to się dowiesz czemu pigor ich używa i wtedy przeczytaj jeszcze raz
to co napisałeś
15 kwi 21:39
YushokU: Ja zdaję sobie sprawę, że zapis z ich użyciem jest bardziej poprawny matematycznie, ale na tym
forum jest to mało czytelnie. Chyba, że ktoś się ze mną nie zgadza

.
15 kwi 21:42
bezendu:
Za mało jeszcze jesteś na tym forum
15 kwi 21:44
pigor: ..., przeprosiny przyjmuję, ale nici z Twojej prośby, bo
inaczej ...

nie umiem; zaś Tobie
bezendu dzięki za wsparcie...

.
15 kwi 21:44
YushokU: okej

rozumiem

@bezendu
to nie ulega wątpliwości
15 kwi 21:47
pigor: ..., ja niestety tylko taki − w poziomie − zapis ogarniam
za co jestem b. wdzięczny mojemu prof. Z.Chmielnickiemu z L.O. ...
15 kwi 21:52
Prezesik: @pigor Sorki ale z Twojego rozwiązania dalej nie do końca rozumiem co tam się pod koniec stało,
spowodowane jest to pewnie tym, że nie ogarniam jeszcze pewnych typów zadań, szczególnie
trygonometrycznych i żebym to dobrze zrozumiał to trzeba mi to czasami bardzo dokładnie
wytłumaczyć. W Twoim rozwiązaniu doszedłem mniej więcej do podobnego momentu co u mnie i wiem,
że tam chyba zostało już tylko odczytanie odpowiedzi i chodziło mi tylko o pomoc w tym
konkretnym momencie, nie koniecznie o liczenie tego od początku.
Chodzi mi też o to, że najłatwiej by mi to było wytłumaczyć na tym co sam wyliczyłem.

Rozumiem Twoje zdenerwowanie. Oczywiście dziękuję bardzo za czujność i wyłapanie, że coś się
jednak nie zgadzało w tym przykładzie, to dobrze świadczy o tym forum. Dzięki również za Wasze
zaangażowanie i przepraszam za wszelkie trudności, ale zdarza mi się być czasami trochę
zakręconym, szczególnie o tak późnych porach
15 kwi 22:07