x4 | ||
f(x)= | ||
x−1 |
x4 | (x4)'(x−1)−(x4)(x−1)' | |||
2* Pochodna f(x)' = ( | )'= | = | ||
x−1 | (x−1)2 |
(4x3)(x−1)−(x4)(1) | 4x4−4x3−x4 | 3x4−4x3 | ||||
= | = | |||||
(x−1)2 | (x−1)2 | (x−1)2 |
3x4−4x3 | |
=0 / *(x−1)2 | |
(x−1)2 |
4 | 4 | |||
x=0 3x−4=0 ⇒ 3x=4 ⇒x= | V x=− | |||
3 | 3 |
| 1 | 4 | 1 | ||||||||||||||
fmax= | = 5 | ⇒ (− | ;5 | ) | |||||||||||||
| 3 | 3 | 3 |
4 | 1 | |||
Fmin = ( | ;5 | ) | ||
3 | 3 |
4 | 4 | |||
F jest rosnąca dla x∊ (−∞,− | ) V ( | ,∞) | ||
3 | 3 |
4 | 4 | |||
F jest malejąca dla x∊ (− | ,1)v(1, | ) | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |