Oblicz iloraz ciągu geometrycznego.
Paweł: Oblicz iloraz q ciągu geometrycznego (an), gdy a1=3, an=384, Sn=765.
Proszę o wyjaśnienie, bo nie mam zupełnie głowy do tego.
14 kwi 22:39
Janek191:
a
1 = 3
a
n = a
1*q
n −1 = 384
| | 1 − qn | |
Sn = a1* |
| = 765 |
| | 1 − q | |
więc
3*q
n −1 = 384 / : 3 ⇒ q
n −1 = 128
| | 1 − qn | | 1 − qn | |
3* |
| = 765 / : 3 ⇒ |
| = 255 |
| | 1 − q | | 1 − q | |
zatem
1 − q
n = 255*( 1 − q} = 255 − 255 q
q
n − 255 q = − 254
q
n −1 = 128 / * q ⇒ q
n = 128 q
128 q − 255 q = − 254
− 127 q = − 254 / : ( − 127)
q = 2
====
15 kwi 06:25