Pomocy :)
looo: Napisze mi ktoś krok po kroku jak obliczyć pochodna tego równania?
f(x) = √(5−x)2(2x−1)
14 kwi 22:13
Janek191:
To jest funkcja !
14 kwi 22:15
looo: racja

, nie wiem czemu napisałem równanie
14 kwi 22:16
Saizou :
Ogólnie:
[f(g(x))]'=f'(g(x))*g'(x)
i trzeba to zastosować
14 kwi 22:19
Janek191:
f(x) =
√ ( 25 − 10 x + x2)*( 2 x − 1) =
√50 x − 20 x2 +2 x3 − 25 + 10 x − x2 =
=
√ 2 x3 − 21 x2 + 60 x − 25
więc
| | 6 x2 − 42 x + 60 | |
f '(x) = |
| itd . |
| | 2√2 x3 − 21 x2 + 60 x − 25 | |
14 kwi 22:19
14 kwi 22:41
looo: dziękuje
14 kwi 23:38