geometria analityczna
lopez: Punkty A=(−1,1), B=(2,0), C=(4,4), D=(0,2) są wierzchołkami czworokąta.
a)oblicz pole czworokąta ABCD
b)rozstrzygnij, czy w ten czworokąt można wpisać okrąg
14 kwi 22:02
bezendu:
Podzielić na dwa trójkąty i obliczyć ich pola
Całkowite pole czworokąta=pole Δ
1+pole Δ
2
Pole na trójkąt w układzie współrzędnych masz w tablicach.
b) skorzystać z warunku
https://matematykaszkolna.pl/strona/872.html
14 kwi 22:10
PW: a) Niewiele się zastanawiają spróbowałbym tak:
Prosta BD dzieli czworokąt na dwa trójkąty o tej samej podstawie BD. Równanie prostej piszemy
bez kłopotów.
Wysokości tych trójkątów to odległości punktów A i C od prostej AB. Jest wzór na odległość
punktu od prostej.
Pola trójkątów policzymy tradycyjnie − jako iloczyn połowy podstawy przez wysokości.
b) Jest twierdzenie, które mówi jakie warunki muszą spełniać długości boków, żeby w czworokąt
można było wpisać okrąg.
14 kwi 22:15
PW: Poprawka: wysokości to odległości A i C od prostej
BD.
I tak
bezendu był szybszy

(inaczej liczy pola trójkątów).
14 kwi 22:19