styczne do okegu
lopez: Napisz równanie stycznych do okręgu x2+y2=1 i prostopadłych do prostej x+2y−5=0
14 kwi 21:50
Janek191:
x2 + y2 = 1
x + 2y − 5 = 0 ⇒ 2 y = − x + 5
y = −0,5 x + 2,5
Prosta prostopadła do danej ma postać
y = 2 x + k
Ta prosta ma mieć punkt wspólny z okręgiem
więc
x2 + ( 2 x + k)2 = 1
x2 + 4 x2 + 4k x + k2 − 1 = 0
5 x2 + 4k x + k2 − 1 = 0
Δ musi być = 0
Δ = 16k2 − 4*5*( k2 − 1) = 16 k2 − 20 k2 + 20 = − 4 k2 + 20 = 0
4 k2 = 20
k2 = 5
k = − √5 lub k = √5
Odp. y = 2 x − √5 oraz y = 2 x + √5
====================================
14 kwi 22:08