tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 kula opisana
Adam: tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 kula opisana na tym stozku
ma promien 8 oblicz pole powierzchni całkowitej stozka. Jak to zrobić?
14 kwi 21:36
Janek191:

R = 8
α = 30
o
Mamy
r =
√3*h ⇒ r
2 = 3 h
2
oraz
( 8 − h)
2 + r
2 = 8
2
64 − 16 h + h
2 + r
2 = 64
− 16 h + h
2 + 3 h
2 = 0
4 h
2 − 16 h = 0
4 h*( h − 4) = 0
h = 4
−−−−−−
r = 4
√3
−−−−−−
l
2 = h
2 + r
2 = 16 + 16*3 = 64
l = 8
−−−−
P
c = P
p +P
b = π r
2 + π r*l = 48 π + 32
√3π = ( 48 + 32
√3) π
=================================================
15 kwi 07:11