Ciągi monotoniczność
Code::Blak: Dla jakich wartości parametru k ciąg an jest rosnący ?
a1=3
an+1 = {2k−1}{k+1} an
proszę pomóżcie nie mam pomysłu jak to obliczyć
14 kwi 21:33
Janek191:
| an+1 | |
| = ( 2 k − 1)*( k + 1) > 1 |
| an | |
14 kwi 21:37
14 kwi 21:37
Code::Blak: tak Tadeusz tyle , że jeszcze razy an
14 kwi 21:49
Code::Blak: Janek191 wychodzi delta z 17
14 kwi 21:52
Code::Blak: odbiór

?
14 kwi 22:09
Code::Blak: halo ?
14 kwi 22:32
Tadeusz:
skoro
| | 2k−1 | | an+1 | | 3 | |
an+1=an* |
| ⇒ |
| =2− |
| |
| | k+1 | | an | | k+1 | |
| | an+1 | |
a kiedy ciąg jest rosnący  kiedy |
| >1 |
| | an | |
14 kwi 22:52
Code::Blak: nic mi to nie mówi
14 kwi 23:00
Tadeusz:
a znasz pojęcie i wykres funkcji homograficznej ?
A jeśli nie graficznie to rozwiązuj nierówność
14 kwi 23:12
Code::Blak: Coś tam było ale już nie pamiętam
14 kwi 23:19