GEOMETRIA
hs:

Dany jest pięciokąt o polu równym 144 opisany na okręgu o promieniu 6. Cztery boki tego
pięciokąta mają długości 5,8; 6; 8,2; 11,6. Oblicz długość piątego boku.
14 kwi 21:29
Janek191:
P1 + P2 + P3 + P4 +P5 = 144
0,5*6*5,8 + 0,5*6*6 + 0,5*6*8,2 + 0,5*6*11,6 + P5 = 144
17,4 + 18 + 24,6 + 34,8 + P5 = 144
94,8 + P5 = 144
P5 = 0,5*6* x = 144 − 94,8 = 49,2
3 x = 49,2
x = 16,4
======
14 kwi 21:35
hs: Dziękuję.
A jeszcze mam pytanie co do okręgów opisanego oraz wpisanego w sześciokąt foremny. Załóżmy, że
bok sześciokąta ma długość 'a'. W takim wypadku r=√32a, R=a, P(szesciokata)=3√3a ?
14 kwi 21:39
hs: ?
14 kwi 22:07
14 kwi 22:14
hs:

I ostatnie zadanie, którego nie rozumiem.
Przekątne ośmiokąta foremnego poprowadzone z jednego wierzchołka podzieliły ten ośmiokąt na
sześć trójkątów. Wyznacz miary tych trójkątów.
14 kwi 22:19
hs: Pomoze ktos ?
14 kwi 22:37