Oblicz miary kątów ostrych
szare:

Dwusieczna kąta ostrego CAB w trójkącie prostokątnym ABC przecina przyprostokątną w punkcie D.
Środkowe trójkąta przecinają się w punkcie O. Odcinek OD jest prostopadły do przyprostokątnej
CB. Oblicz miary kątów ostrych tego trójkąta.
Jakieś podpowiedzi?
14 kwi 20:53
szare: pomocy, nie mam żadnego pomysłu. wydaje mi się, że trzeba coś kombinować z podobieństwem, chyba
nie ma innej opcji?
14 kwi 21:21
szare: pomocy, nie mam żadnego pomysłu. wydaje mi się, że trzeba coś kombinować z podobieństwem, chyba
nie ma innej opcji?
14 kwi 21:21
szare: /
14 kwi 22:55
+-: Jest takie twierdzenie ośrodkowych.
Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie. Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc
od wierzchołka.
popatrz na tgCAB i tgCAD wiedząc, że CAB=2CAD
14 kwi 23:46
Eta:
| | |BD| | | 2c | | c | |
Z tw. o dwusiecznej: |
| = |
| = |
| |
| | |DC| | | 2b | | b | |
środkowe dzielą się w stosunku 2:1 to |OB|=2k i |OL|=k
| | |BD| | | 2k | |
Z podobieństwa trójkątów LMO i DOB : |
| = |
| =2 |
| | |OL| | | k | |
|OL|=|DC|=x
| | c | |
to: |
| = 2 ⇒ c=2b zatem : |AC|=2b i |AB|=4b i |∡CAB|=α , |∡CBA|=β |
| | b | |
| | 2b | | 1 | |
cosα= |
| = |
| ⇒ α= 60o to β= 30o |
| | 4b | | 2 | |
15 kwi 00:13
szare: Fakt, zapomniałam o tym twierdzeniu... Teraz mi głupio.
Dziękuję!
15 kwi 16:27