Rozwiąż równanie różniczkowe
AcidRock: xy' + x2 = y
Jaką metodą należy rozwiązać to równanie?
14 kwi 20:48
ICSP: jeżeli x ≠ 0 to mamy równanie :
które jest równaniem liniowym rzędu I
14 kwi 20:53
ICSP: = −x oczywiście
14 kwi 20:54
AcidRock: Czyli najpierw równanie niejednorodne, a potem uzmiennienie stałej?

Bo tylko to mi
przychodzi do głowy.
14 kwi 21:07
ICSP: najpierw jednorodne, a potem uzmiennanie stałej
14 kwi 21:15
AcidRock: Znaczy jednorodne, tak.

Wyszedł mi wynik: y = (−x + C)x
14 kwi 21:16
ICSP: podstaw i sprawdź.
14 kwi 21:17
AcidRock: Sprawdziłem i się zgadza.

Dzięki! Po prostu myślałem, że jak zostanie po lewej stronie coś
z x, to nie można wyznaczyć rozwiązania równania jednorodnego, a potem uzmienniać stałą.
14 kwi 21:18