matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka nr 7 5-latek: a) Ile możesz zbudować permutacji z liter wyrazu iloraz? b) Ile jest takich w których na początku jest litera l c) Ile jest zaczynających się od sylaby raz ? d) Ile jest takich w których o nie jest ostatnia litera ? do a) to będzie P6= 6!=720 Reszte proszse o wytłumaczenie
14 kwi 20:43
5-latek: czy może ktoś wytlumaczyc ?
14 kwi 21:44
Kejt: a) jest sześć różnych liter, zatem −> 6! b) pierwsze miejsce zajęte, pozostało 5 miejsc i 5 liter −> 5! c) analogicznie −> 3! d) o można ustawić na pięciu miejscach, jedno będzie zajęte przez o, zatem pozostało 5 miejsc, 5 liter −> 5 * 5! ale ja z kombinatoryki noga jestem, więc lepiej żeby ktoś to sprawdził..
14 kwi 21:49
Janek191: a) Ilość liter 6 więc P6 = 6 !
14 kwi 21:50
52: hmm... Jeśli dobrze rozumuję to b) l X X X X X, permutacje to ciągi utworzone z wszystkich możliwości, tutaj masz ich 5 bo l stoi na pierwszym miejscu i jej nie ruszasz a pozostałe dowolnie, zatem 5! c) Podobnie do b) tym razem masz taka sytuacje raz X X X, zatem ? d) tutaj bym zrobił to tak:

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

wybieram litere na ostatnie miejsce
, moge użyć wszystkich oprócz i ustawiam litery na

pierwsze pięc miejsce, ostatecznie 5*5!... To są moje przemyślenia, na pewno Mila ci to rozpisze i dużo lepiej wytłumaczy, ale może to się też przyda....
14 kwi 21:50
Mila: 52 dobrze.
14 kwi 22:00
Kejt: o, czyli ja też
14 kwi 22:01
52: emotka
14 kwi 22:01
5-latek: O ile b i c to juz rozumiem to prosiłbym o dokładne wytłumaczenie d gdyż symbolNewtona będzie dopiero w kombinacjach a ja mam permutacje
14 kwi 22:08
52: To ja odpadam, jeśli można to zrobić bez kombinacji, ponieważ ja użyłem kombinacji po to aby ze zbioru liter ilraz wybrać jedną, którą wstawimy na ostatnie miejsce (ponieważ nie może być o)

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

Dlatego to jest

pięć bo ze zbioru pięciu liter jeden bo jedną literę wybieramy na ostatnie miejsce
14 kwi 22:11
Kejt: symbol newtona niepotrzebny ok, w każdym razie: o ustawiasz na jednym z 5 miejsc(bo oprócz ostatniego), możesz to zrobić na 5 sposobów(no bo tyle jest miejsc) z pozostałych liter tworzysz permutację tak jak w poprzednim podpunkcie − np. b no i z każdą permutacją masz 5 możliwości "upchnięcia" o między pozostałe litery, zatem: 5*5! mam nadzieję, że teraz jaśniej
14 kwi 22:11
5-latek: tak Kejt emotka jasniej Wszystkim dziekuje za pomoc w zrozumieniu tego zadania T sa podstwy i należy to dobrze zrozumieć
14 kwi 22:15