z trescia
Kamila: takie dwa zadanka

zad 1
Zmieszano trzy rodzaje cukierków owocowe , czekoladowe i smietankowe. cukierki owocowe
kosztowały 14 zl za 1 kg smietankowe kosztowaly 15 zl za 1 kg. a czekoladowe 18 zl. Cukierkow
smietankowych zmieszano o 1 kg wiecej niz czekoladowych i smietankowych lacznie. Jeden
kilogram otrzymanej mieszanki kosztowal 13,60 zl. Ile zmieszano cukierkow owocowych?
zad2
średnia ocena za sprawdzian z matematyki, ktory pisalo 25 uczniow , byla rowna 3.8. Sprawdzianu
nie pisalo kilku uczniow. Gdyby kazdy z niodecnych otrzymal z tego sprawdzianu ocene bardzo
dobra (5) , to wuwczas srednia ocen byla by rona 4.0 . Oblicz , ilu uczniow bylo nieobecnych
na sprawdzianie.
1 gru 21:11
Kamila: pomoze ktoss ?/ proszee wazne
1 gru 21:16
BiebrzaFun : zad1,jest błąd w książce,mieszanka ma być tańsza od najtańszych cukierków wchodzących w jej
skład


.Tylko nie pisz więcej ,że musisz to rozw. ,bo to zadanie nie ma rozw.

zad2
25*3,8=95 suma ocen uczniów ,którzy pisali
(25+x)*4,0=95+5*x
x=5
1 gru 21:23
Kamila: a pomogl bys w jednym jeszcze zadanku ?
1 gru 21:24