Proszę o pomoc :)
Jula213: Punkty A(−1,4) i B(2,1) należą do okręgu o środku leżącym na prostej y= −x+2. Wyznacz
współrzędne środka tego okręgu
14 kwi 20:43
Janek191:
S = ( x , − x + 2)
oraz
I SA I = I S B I
14 kwi 20:45
Jula213: a jak wygląda rozwiązanie tego zadania?
14 kwi 20:55
Janek191:

→
SA = [ − 1 − x, 4 − ( − x + 2)] = [ − 1 − x , 2 + x]
więc
I SA I =
√(− 1−x)2 + ( 2 + x)2 =
√1 + 2 x + x2 + 4 + 4 x + x2 =
√2x2 +6 x +5
→
SB = [ 2 − x, 1 − ( − x + 2)] = [ 2 − x , x − 1 ]
więc
I SB I =
√(2 −x)2 + ( x − 1)2 =
√4 − 4 x + x2 + x2 −2 x + 1 =
√2 x2 − 6 x +5
czyli
√2 x2 + 6 x + 5 =
√ 2 x2 − 6 x + 5
2 x
2 + 6 x + 5 = 2 x
2 − 6 x + 5
12 x = 0
x = 0
−−−−−−−−
y = − x + 2 = 0 + 2 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S = ( 0, 2)
=======
14 kwi 21:16