Proszę o rozwiązanie i wyjasnienie zadania
ewcia: Punkty A(−3,−5), B(4,−1), C(−2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Oblicz długość
ramienia tego trójkąta.
14 kwi 20:30
Eta:

b=
√72+42=..........
14 kwi 20:40
ewcia: 7 i 4 są razem pod pierwiastkiem?
i to będzie 7+4=11? takie rozwiązanie tego zadania jest?
14 kwi 20:52
5-latek:
14 kwi 20:55
ewcia: no to jak w takim razie, bo ja niewiem już?
14 kwi 20:56
5-latek: =√49+16= √64= policz
14 kwi 20:57
5-latek: ma być √65 a nie √64
14 kwi 20:59
5-latek: Oczywisscie √65 a nie √64
14 kwi 20:59
ewcia: to 7 i 4 są pod pierwiastkiem i całosc podnieść do kwadratu trzeba?
14 kwi 21:15
5-latek: Inaczej
Napisz ile to będzie √4+8= ile i napisz co zrobilas
14 kwi 21:21
ewcia: pierwiastek z 4 to 2, ale z 8 to nie ma równego
14 kwi 21:26
5-latek: albo tak √5+14= ile
14 kwi 21:28
5-latek: To powiem dodajesz to co pod pierwiastkiem i np. √5+14= √19
tak samo robisz gdy masz np. √52+62 podnosisz 5 do kwadratu i 6 do kwadratu i
dodajesz obie liczby do siebie √52+62= √25+36= √61
14 kwi 21:39
ewcia: no dobrze to teraz pytanie skąd wiadomo już po dorysowaniu i widocznym trójkącie prostokątnym
że boki mają po 7 i 4 cm?
14 kwi 22:44
Eta:
Umiesz policzyć "kratki" ?
14 kwi 22:45