parzstoś funkcji oś symetri figur
przemek : punk A=( −3,−4) B=(−2,1) C= (3,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC. Napisz
równanie osi symetrii tego trójkąta
pomocy z góry dzięki
1 gru 21:10
Godzio: pomoge
1 gru 21:25
Godzio:
liczymy środek boku AB
| | −3−2 | | −4+1 | |
S = [ |
| , |
| ]=[−2,5 ; −1,5]
|
| | 2 | | 2 | |
obliczamy oś symetrii (prosta przechodząca przez C i S )
−1,5=−2,5a + b
0=3a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1,5 = −5,5a
1 gru 21:30
Godzio:
liczymy środek boku AB
| | −3−2 | | −4+1 | |
S = [ |
| , |
| ]=[−2,5 ; −1,5]
|
| | 2 | | 2 | |
obliczamy oś symetrii (prosta przechodząca przez C i S )
−1,5=−2,5a + b
0=3a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1,5 = −5,5a
1 gru 21:30