Wielomiany
olka: Proszę o obliczenia i sposób w jaki można rozwiązać te zadania, znalazłam podobne na innych
liczbach, ale nie moge tego zrozumiec ;c
Suma dwóch wielomianów, z których każdy jest stopnia trzeciego, może być wielomianem stopnia :
a)dziewiątego b) szóstego c) czwatrego d) pierwszego
Dane są wielomiany W(x)=−
12 x
5 − 2x oraz P(x)= 2x
7 −9x
2. Stopień wielomianu W(x)P(x)
jest równy :
a)35 b)12 c)2 d)7
Drugie zadanie chyba bę de mogla zrobic jak zrozumiem jak zrobic to pierwsze
14 kwi 20:29
vaultboy: co do pierwszego:
Oznaczmy te wielomiany jako W(x) i F(x)
st W(x)= st F(x) = 3 zatem suma tych wielomianów nie może być większego stopnia niż 3 czyli
jedyną odpowiedzią może być d) pierwszego i np są to wielomiany W(x)=x3+x F(x)=−x3
14 kwi 20:36
vaultboy: do drugiego stopnie będą się dodawać mnożąc te wielomiany czyli wyjdzie 5+7=12
14 kwi 20:37
olka: a w tym drugim wystarczy wymnozyc te wielomiany i najwyzsza ptega (czyli 12) jets rozwiązaniem
?
14 kwi 20:40
vaultboy: tak
18 kwi 13:37