Wielomiany
olka: Proszę o obliczenia i sposób w jaki można rozwiązać te zadania, znalazłam podobne na innych
liczbach, ale nie moge tego zrozumiec ;c
Suma dwóch wielomianów, z których każdy jest stopnia trzeciego, może być wielomianem stopnia :
a)dziewiątego b) szóstego c) czwatrego d) pierwszego
Dane są wielomiany W(x)=−
12 x
5 − 2x oraz P(x)= 2x
7 −9x
2. Stopień wielomianu W(x)P(x)
jest równy :
a)35 b)12 c)2 d)7
Drugie zadanie chyba bę de mogla zrobic jak zrozumiem jak zrobic to pierwsze
14 kwi 20:28
Janek191:
z.1
Odp. d)
np. W(x) = x3 + 2 x2 + x + 5
V(x) = − x3 − 2 x2 + x − 2
Q(x) = W(x) + V(x) = 2 x + 3
st Q(x) = 1
14 kwi 20:58
Janek191:
z. 2
x5 * x7 = x5 + 7 = x12
14 kwi 20:59
szare: powtórz działania na potęgach, wtedy chyba będziesz w stanie robić takie zadania
14 kwi 21:02